Proefschriften

Steeds meer verslavingsartsen KNMG combineren wetenschappelijk onderzoek met hun werk in de verslavingszorg. De VVGN stimuleert als wetenschappelijke vereniging haar leden die willen promoveren.

Naast het promoten van promoties, heeft de VVGN ook een stichting in het leven geroepen om collega’s te steunen die – los van een promotieonderzoek – wel wetenschappelijk onderzoek in de praktijk willen doen.

Fonds Research in Addiction Medicine
Wilco Sliedrecht proefschrift

Kritische evaluatie van terugval in alcoholverslaving

Op 6 april 2023 is Wilco Sliedrecht, verslavingsarts KNMG bij De Hoop en voorzitter van de VVGN, gepromoveerd aan de Universiteit van Antwerpen. Onder supervisie van prof. G. Dom, prof. H. Roozen en prof. K. Witkiewitz verdedigde hij met succes zijn proefschrift “Alcohol Use Disorder relapse revisited”, waarin onder andere 37 subgroepen van factoren die invloed hebben op een terugval worden onderscheiden.

Met zijn onderzoekt draagt Wilco bij aan een herziene definitie van terugval. Wilco: “Met behulp van die 37 subgroepen, kan het huidige terugvalmodel worden aangescherpt. Deze dateert uit 2004.” Want dat is wat Wilco belangrijk vindt: dat zijn wetenschappelijk onderzoek op deze manier ook impact kan hebben op de behandelpraktijk.

Proefschrift dr. Sliedrecht

“Ik kijk er naar uit om verder bij te dragen aan de wetenschap van de verslavingsgeneeskunde en mijn netwerk te vergroten. Ik zal wel altijd met mijn voeten in de klei blijven staan: daarvoor houd ik teveel van mijn vak en de mensen die ik mag helpen!”

Wilco SliedrechtVerslavingsarts KNMG bij De Hoop ggz

Rouhollah Qurishi promoveert

Bruggen bouwen tussen wetenschap en praktijk

Op 29 november 2022 is onze collega Rouhollah Qurishi onder de bezielende leiding van emiritus hoogleraar Cor de Jong en hoogleraar Joost Drenth gepromoveerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

In zijn proefschrift getiteld ‘Case reports in Addiction Medicine – bridging the gap between science and practice’, gaat hij in op de relatie tussen PMS en verslaving aan de hand van verschillende casuïstiek.

Dr. Qurishi deed een casestudie rondom een verslaafde vrouw op zijn spreekuur die aan het afkicken was. Zij gaf aan dat haar zucht naar heroïne telkens toenam de dagen vóór haar menstruatie. Met zijn verdere onderzoek toont hij aan dat er inderdaad een verband bestaat tussen verslaving en het Premenstrueel Syndroom. Daar kan bij de behandeling rekening mee gehouden worden. Dat meldt het Radboudumc.

Proefschrift dr. Qurishi

"Voor onderzoek naar erectieproblemen wordt veel geld uitgegeven, terwijl dat maar bij 19 procent van de mannen voorkomt. Zeventig procent van de vrouwen ervaart lichamelijke en psychische klachten voordat ze ongesteld worden, maar daar is in verhouding veel minder aandacht voor. Ze grijpen eerder naar pijnstillers, alcohol of andere middelen. Die vrouwen wil ik helpen."

Rouhollah QurishiVerslavingsarts KNMG bij Novadic-Kentron