10 oktober 2024

Het Financieele Dagblad: ‘We hebben meer generalistische dokters nodig’

Nederland kampt met een tekort aan artsen buiten het ziekenhuis, zoals huisartsen en verslavingsartsen. Hoewel er voldoende afgestudeerde artsen zijn, blijft een kwart van de opleidingsplekken voor huisartsen en zelfs 60% voor sociaal geneeskundigen onbezet. Marlies Telgenkamp, lid van de Raad van Bestuur van SBOH, benadrukt het belang van generalisten voor de toekomst van de zorg: “Voor de zorg van morgen hebben we generalisten harder nodig dan supergespecialiseerde artsen.”

Cruciale maatregelen

Telgenkamp wijst op twee belangrijke maatregelen die op korte termijn kunnen helpen om het artsentekort aan te pakken:

  1. Verlagen van financiële drempels: SBOH en andere betrokken partijen streven ernaar €50 miljoen te verkrijgen van het ministerie van VWS. Dit geld is nodig om de financiële barrières te verlagen. In extreme gevallen kunnen afgestudeerde artsen met werkervaring, zoals zaalartsen, tot wel €2.500 bruto per maand inleveren om te starten met de opleiding tot huisarts. Dit vormt een aanzienlijke hindernis, vooral voor artsen met een jong gezin en een hypotheek. De salarissen voor artsen in opleiding buiten het ziekenhuis moeten daarom worden verhoogd. Telgenkamp stelt: “De waardering voor de verschillende opleidingen moet echt veranderen.” Het baart haar zorgen dat VWS lijkt te bezuinigen op publieke gezondheid.
  2. Aanpassing van het curriculum van de geneeskundeopleiding: Uit een enquête van De Geneeskundestudent blijkt dat 83% van de studenten tijdens hun zesjarige opleiding nooit in contact is gekomen met artsenberoepen buiten het ziekenhuis. De huisarts is nog wel bekend, maar daarna is de kennis beperkt. Om dit te verbeteren, pleit Telgenkamp ervoor dat sommige vakgebieden wellicht tijd moeten inleveren om ruimte te maken voor ervaringen buiten het ziekenhuis. “De opleiding zal niet langer worden, dus de verdeling moet anders,” zegt ze.

Het tekort aan artsen buiten het ziekenhuis kan deels worden opgelost als afgestudeerde artsen, dankzij betere voorlichting en voorwaarden, kiezen voor een loopbaan buiten het ziekenhuis. “We kunnen geen dokter missen,” benadrukt Telgenkamp. Een evenwichtige verdeling van artsen is essentieel voor de toekomstige zorgstructuur, waarin samenwerking tussen verschillende medische professionals cruciaal zal zijn.

Artikel Het Financieel Dagblad