18 juni 2018

WHO erkent gameverslaving als aandoening

In een nieuw overzicht van ziektes dat de Wereldgezondheidsorganisatie maandag verspreidde, is gaming disorder opgenomen.

De Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN) laat bij monde van bestuurslid Wilco Sliedrecht weten de opname van de ‘gaming disorder’ in de ICD-11 als een stap in de goede richting te zien. In de DSM-5 is de stoornis nog opgenomen in de categorie ‘nader onderzoek gewenst’.

‘De afgelopen jaren was er in de literatuur niet voor niets wat discussie over het al dan niet erkennen als stoornis. De huidige erkenning door de WHO opent de weg naar nader onderzoek en nieuwe behandelvormen. Er wordt nauwkeurig omschreven hoe en wanneer gamen te problematisch en dus een stoornis is geworden. Vergelijk het met gokken’, stelt verslavingsarts Sliedrecht. ‘Veel mensen kunnen zonder problemen af en toe een gokje wagen, maar voor een deel van de Nederlanders schiet het door, en zij komen soms in grote problemen.’

Cruciaal is het verlies van controle en problemen hierdoor op meerdere sociaal- maatschappelijke gebieden, stelt Sliedrecht. Er wordt bovendien nadrukkelijk uitgesloten dat het problematische gedrag in het kader van een bipolaire stoornis optreedt. ‘In het werkveld zullen meerdere verslavingsartsen KNMG en bijvoorbeeld psychologen zich wellicht wat onwennig voelen als de behandeling vormgegeven moet worden, maar ten diepste zijn er legio overeenkomsten met stoornissen in het gebruik van middelen en andere zogenaamde gedragsverslavingen.’ De VVGN wijst erop dat gameverslaving nu ook al wordt behandeld in de verslavingszorg.

Bron: Medisch Contact, 18-06-2018