16 december 2019

Verslavingsartsen: ‘Stel maximum aan THC-gehalte in wiet’

Verslavingsartsen pleiten in overgrote meerderheid voor een maximering van het THC-gehalte in wiet.  Die is nu gemiddeld ruim 16 procent, maar zou naar 10 of zelfs 5 procent moeten. Dat blijkt uit een rondgang die De Monitor heeft gedaan onder leden van de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland VVGN.

De boodschap van de verslavingsartsen gaat lijnrecht in tegen de afspraken die ministers Grapperhaus en Bruins hebben gemaakt voor het naderende wietexperiment. Daarbij wordt het THC-gehalte ongemoeid gelaten, ondanks waarschuwingen eerder dit jaar van een aantal psychiaters. THC is de belangrijkste stof in cannabis die de high veroorzaakt

In totaal hebben 42 artsen de enquête ingevuld, slechts drie van hen vinden dat het THC-gehalte moet worden vrijgelaten. Al deze mensen zijn aangesloten bij de VVGN, die de vragenlijst heeft verspreid onder haar ongeveer 200 leden. 22 van de artsen willen THC maximeren op 10 procent, 17 van hen gaan nog verder en willen THC maximeren op 5 procent.

Deze percentages zijn gekozen naar aanleiding van een voorstel van cannabisonderzoeker Jim van Os, die eerder dit jaar een groot Europees onderzoek publiceerde over de relatie tussen het ontstaan van psychoses en het gebruiken van sterke cannabis. Binnenkort gaat het wietexperiment van start, waarin in tien gemeentes legaal geteelde cannabis zal worden verkocht in de coffeeshops. In het experiment is géén limiet gesteld aan de THC-gehaltes in de legale cannabis.

‘Een gemiste kans’, noemt verslavingsarts Mary Janssen van Raay dit. Ze vulde de enquête in en is te zien in onze uitzending van zondag 15 december. Volgens haar kan het maximeren van THC verslaving terugdringen en de kans op psychose en depressie. De gedachte van de adviescommissie experiment gesloten coffeeshopketen om geen limiet te stellen aan THC is dat de mensen die graag sterke wiet willen, dat zullen halen op de zwarte markt als het niet in de coffeeshop te krijgen is.

De adviescommissie is bezorgd dat het experiment tot normalisering van cannabisgebruik zal leiden, omdat het de indruk kan wekken dat cannabis veilig is en niet schadelijk voor de gezondheid. We hebben dit voorgelegd aan de groep verslavingsartsen. Dertien van hen denken dat het experiment inderdaad tot meer cannabisgebruik zal leiden, 29 artsen denken van niet.

Voorlichting wordt heel belangrijk. Mensen die in coffeeshops werken worden verplicht kopers goed voor te lichten en er komen onder andere folders waarin op de gevaren van cannabisgebruik wordt gewezen. Achttien van de ondervraagde verslavingsartsen denken dat de voorlichting een positief effect zal hebben en de risico’s op misbruik zal verminderen. De overige 24 artsen denken dat het niet zal helpen of geen verschil zal maken.

De meerderheid van de ondervraagde verslavingsartsen is wel voorstander van het experiment.

Bron: KRO De Monitor