29 mei 2019

Oproep aan alle artsen: geef via een persoonlijk filmpje uw medisch advies aan de Tweede Kamer

Artsen zien de harde gevolgen van een tabaksverslaving in hun dagelijkse praktijk. Precies een jaar geleden bereikten acht artsen met de ‘artsen slaan alarm’ actie in één dag meer dan 10 miljoen mensen, met hun boodschap om hulp aan te bieden bij het stoppen met roken. Nu komen deze artsen opnieuw hun spreekkamers uit, om de Tweede Kamer medisch advies te geven over het Preventieakkoord dat begin juni in de Kamer wordt behandeld. Hun belangrijkste boodschap: steun de acties in het Preventieakkoord om een Rookvrije Generatie te realiseren in Nederland, met extra nadruk op het terugdringen van de verkoop en het verhogen van de prijs van tabak.

Artsenfederatie KNMG stuurde deze week hierover ook een position paper aan de Tweede Kamer en steunt deze artsen-actie van harte. Samen roepen wij u, alle artsen van Nederland, op om ook uw stem te laten horen en dit politieke moment extra kracht te geven.

Hoe? Maak massaal een filmpje met uw medisch advies aan de Kamer

Het idee van deze tweede ‘artsen slaan alarm’-actie is dat ieder Kamerlid voor de behandeling van het Preventieakkoord in de Tweede Kamer een persoonlijk filmpje met uw medisch advies ontvangt. Dat betekent dus dat er minimaal 150 filmpjes van 150 artsen nodig zijn voor de 150 zetels. Deze filmpjes hebben een lengte van 20 tot maximaal 30 seconden en kunnen gewoon met de eigen telefoon worden opgenomen.

Wilt u ook een Kamerlid met een persoonlijk filmpje van uw medisch advies voorzien? Hier vindt u de instructies voor de inhoud en het maken van een filmpje en ook het adres waar u de filmpjes naartoe kunt sturen. U krijgt het filmpje vervolgens in het juiste format en bewerkt weer terug, zodat alle filmpjes op de dag van verspreiding, allemaal op hetzelfde moment en in dezelfde herkenbare vorm als een ‘sociale media bom’ gedeeld kunnen worden.

Doe ook mee! Hoe meer boodschappen, hoe groter het bereik en de impact.

Waarom doen we dit?

Elk half uur overlijdt in Nederland iemand vroegtijdig aan de gevolgen van het roken. Roken is met afstand de grootste, te voorkomen, oorzaak van ziekte en sterfte in ons land. Door ervoor te zorgen dat kinderen niet beginnen met roken, kunnen we voorkomen dat ze verslaafd raken. Zo kunnen we tabaksverslaving de wereld uithelpen en een Rookvrije Generatie realiseren.

Gelukkig zijn de artsen niet de enige die de urgentie voelen om te werken aan een Rookvrije Generatie. Steeds meer personen en partijen zetten zich hiervoor in. Sportclubs, speeltuinen en schoolpleinen worden massaal rookvrij gemaakt, investeerders als ABP, ING en ABN AMRO stoppen met het investeren in tabak en winkels als Kruidvat en Lidl stoppen met de verkoop van tabak. Vaak zijn artsen bij deze initiatieven betrokken. Maar artsen en de andere partijen kunnen het niet alleen. Steun en stevige maatregelen vanuit de overheid zijn hard nodig om echt meters te maken. Met staatssecretaris Paul Blokhuis hebben we, in de strijd tegen het roken, een waardevolle bondgenoot, maar ook hij moet gesteund worden door de Tweede Kamer.

En verder?

Naast het versturen van filmpjes met medisch advies naar de Kamerleden zullen de bij deze tweede ‘artsen slaan alarm’ actie betrokken artsen een open brief sturen naar de Tweede Kamer en de pers. Dit met de steun van KNMG. Zo willen we er samen voor zorgen dat de afspraken uit het Preventieakkoord ten aanzien van roken volledig worden gesteund en goedgekeurd door alle Kamerleden, met extra aandacht voor minder verkoop en een hogere prijs van tabak. Zodat het Nationaal Preventieakkoord dé historische stap wordt op het gebied van tabaksontmoediging en daarmee de gezondheid van ons land.