01 december 2017

‘Derdehandsrook’, het verborgen risico voor kinderen van rokers

Er moet een rookvrije generatie komen, zo staat prominent in het regeerakkoord. Het nieuwe kabinet wil dat kinderen die nu geboren worden, opgroeien zonder met sigaretten in aanraking te komen.

Maar dat kan alleen als ouders stoppen met roken, zo waarschuwen artsen in Nieuwsuur. In hun ogen bieden de regeringsplannen nog niet genoeg concrete maatregelen en hulp.

Kinderarts Onno Graafland van het Albert Schweitzer ziekenhuis wijst op de invloed van derdehandsrook. “Ouders geven altijd eerst het antwoord: ja, maar ik rook niet bij het kind, ik rook buiten. Dan zeg ik: heel goed, maar nog beter is stoppen. Want ook zonder naast een kind te roken, breng je schadelijke stoffen over.”

Schadelijke stoffen komen volgens Graafland via huid, haar of kleding van de volwassene toch bij het kind terecht. “We kennen voorbeelden van couveusekinderen van wie de ouders roken en in hun urine vinden we nicotine of afbraakproducten van sigaretten.”

Om meer ouders te helpen stoppen met roken is meer en betere zorg nodig, zegt verslavingsarts Robert van de Graaf. Hij maakt de vergelijking met alcohol- en drugsverslaving waarvoor speciale verslavingszorg is ingericht. “De meeste mensen kunnen niet zelfstandig stoppen met roken, die hebben hulp nodig. Dus als je het hebt over het nieuwe regeerakkoord en de invulling daarvan, moeten we flink investeren in fatsoenlijke verslavingszorg voor mensen met een tabaksverslaving. Dat ontbreekt nu.”

“We hebben wel overal stoppen-met-roken-coaches, maar geen fatsoenlijke verslavingszorg zoals we dat wel hebben voor alcohol- en drugsverslavingen. En dat terwijl roken de meest dodelijke verslaving is.”

Ieder jaar sterven in Nederland 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. En roken heeft meer dan een miljoen mensen ziek gemaakt. Dat is een belangrijke drijfveer van longarts Wanda de Kanter. “Er is zoveel verdriet, er zijn zoveel achtergebleven kinderen en ouders. Die ziet niemand. Mensen die al dood zijn, daar hoor je niks meer van.”

Vier op de vijf rokers wil dan ook stoppen. Eén op de drie rokers heeft al een stoppoging gedaan.

Verslavingsarts Robert van de Graaf merkt dat er veel problematische rokers zijn. “Ik word steeds vaker gebeld door huisartsen met patiënten die maar niet kunnen stoppen. Ze vragen of ik ze kan helpen, maar ik kan natuurlijk niet vanuit Groningen mensen in Brabant of Rotterdam gaan behandelen. Er zijn heel veel mensen die echt ernstig verslaafd zijn en die gespecialiseerde hulp nodig hebben.”

Bondgenoot

Staatssecretaris Blokhuis zegt in een reactie dat het pas aangetreden kabinet een cultuurverandering wil bewerkstelligen. “Je zou eigenlijk naar een soort cultuur toe moeten gaan dat men moet zoeken naar een pakje sigaretten. En dat mensen zeggen: rook jij nog?”

Blokhuis erkent dat er een verschil is met de zorg voor alcohol- en drugsverslaafden. “Als we eerlijk zijn en in de spiegel kijken moeten we het in de categorie verslaving scharen. Er zijn artsen die daarvan overtuigd zijn, sterker nog die zeggen: de overheid heeft zo het voortouw genomen in de strijd met alcohol- en drugsverslaving, waarom dan niet tegen roken. Met dit kabinet hebben ze een goede bondgenoot.”

Bron: NOS Nieuwsuur