Recreatief gebruik van lachgas (N2O) is in het afgelopen decennium fors toegenomen. Gebruik van grote hoeveelheden lachgas kan tot zeer diverse en ernstige gezondheidsklachten leiden, zowel op somatisch als psychiatrisch vlak. Niet zelden is opname in een ziekenhuis, revalidatiecentrum of psychiatrische instelling nodig om dergelijke complicaties te behandelen. Met de toename van het recreatief gebruik van lachgas is er ook een toename van patiënten die zich melden met dergelijke gezondheidsschade door problematisch lachgasgebruik. Tevens krijgt het gebruik van lachgas vaak dwangmatige kenmerken, passend bij een ‘verslaving’ of een ‘stoornis in het gebruik van een middel’, waarbij een verslavingsbehandeling noodzakelijk kan zijn.
Mensen met problematisch lachgasgebruik komen dan ook terecht bij een zeer divers pallet aan zorgverleners, zoals de huisarts, het ziekenhuis, de revalidatiekliniek, bij de psychiatrische (crisis)dienst of bij de verslavingszorg. Daarbij spelen de problemen die patiënten ervaren door het problematische gebruik zich vaak op meerdere levensgebieden af en vereisen deze een multidisciplinaire aanpak, waarbij verslavingsbehandeling vooral niet mag ontbreken.
Sinds lachgas op lijst II van de Opiumwet is gezet is er inmiddels weer een daling van lachgasgebruik in de algemene bevolking te zien. Desondanks blijft voor veel mensen lachgas nog beschikbaar en melden zich nog altijd mensen in de zorg met problematisch gebruik ervan.
Als arts, verpleegkundige of andere zorgprofessional is en blijft het dan ook noodzakelijk om op de hoogte zijn van de kenmerken van problematisch gebruik van lachgas, de eventuele gevolgen ervan te kunnen herkennen en te weten hoe mogelijke complicaties te behandelen.
In deze webinar, bedoeld voor artsen en verpleegkundig specialisten, delen revalidatiearts Wendy Achterberg en AIOS verslavingsgeneeskunde Sebastiaan Verboeket hun kennis uit hun onderzoek en de dagelijkse praktijk op het gebied van lachgas.
Wendy Achterberg, revalidatiearts Reade en Sebastiaan Verboeket, arts in opleiding tot verslavingsarts en werkzaam bij onder andere de High Care Detox afdeling bij Jellinek