Agenda
Op locatie n.t.b. Punten

Dubbele Diagnose: psychiatrie en verslaving

Dubbele diagnose

Locatie

Aristo Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Tijd

10:00 tot 16:00

Aanmelden

Naar schatting heeft binnen de ggz 20 tot 50 procent van de cliënten naast een psychische stoornis ook te maken met verslavingsproblematiek. Deze dubbele diagnose maakt een behandeling vaak lastig, omdat de verslaving en de psychische stoornis met elkaar verweven zijn én elkaar versterken. Er is dus sprake van wederzijdse negatieve beïnvloeding. Veel mensen met een dubbele diagnose ontvangen daarom niet de zorg die zij nodig hebben. Om herstel bij de cliënt mogelijk te maken is kennis en een juiste aanpak van beide problemen erg belangrijk.

Tijdens deze dag belichten we daarom twee diagnoses die relatief veel voorkomen in combinatie met een verslaving, namelijk ADHD en trauma. Er zal daarbij ingegaan worden op interactie, diagnostiek en behandeling. Daarnaast besteden we aandacht aan een herstelverhaal, krijg je meer te horen over dubbele problematiek in het beschermd wonen en gaan we in op de vraag of voorgeschreven cannabinoiden cannabis kunnen vervangen, met name bij mensen met psychische klachten. Verder bespreken we waarom het van belang is om aandacht te hebben voor slaapproblematiek binnen de ggz en krijg je handvatten aangereikt om in de praktijk slaapbevorderende interventies in te zetten.

Doelgroep

Verslavingsartsen, psychiaters, psychologen, (sociaal psychiatrisch) verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, sociaal professionals en andere begeleiders die te maken hebben met mensen met een psychische stoornis en verslavingsproblematiek.

Terug naar agenda